Misosoep:

  1. Maak eerst de bouillon (eventueel een dag op voorhand):
  2. Neem een grote kookpot en vul deze met ongeveer 6l water, breng aan de kook met het zeewier en wat zout. Week de shiitake voor in lauw water voor 15 min, verwijder vervolgens de steeltjes, snij de shiitake fijn, voeg de shiitake en het weekwater in de kookpot.
  3. Laat rustig doorkoken.
  4. Snijd de wortel in lucifers, de ui in halve maantjes en stoof aan met wat sesamolie en snuifje zout in een andere pot. Snijd de knollen in blokjes en laat even meestoven.
  5. Snijd de kool in reepjes en de tofu in blokjes en voeg deze toe. Overgiet met de warme bouillon.
  6. Laat de groenten nog even garen in het warme kookvocht tot de groenten gaar zijn.
  7. Zet het vuur af en laat even rusten.
  8. Rasp de gember in een kom of diep bord en knijp het sap eruit en voeg toe aan de soep.
  9. De uitgeknepen gember kan je nog gebruiken voor thee.
  10. Voeg tenslotte de misopasta toe, los deze goed op door gebruik van een zeef of 2 lepels om brokjes te voorkomen. Werk elk kommetje af met scheutjes/rucola/bosui en shoyu naar smaak.

Ingrediƫnten (voor 15 personen)

  • +-6l water (mag ook iets minder zijn)
  • Miso pasta (+-9el. naar smaak ) +- halve pot 175 gram
  • 5 gr. Gedroogd zeewier (Knotswier of Blaaswier, Wakame of Kelp kan ook)
  • Gedroogde shiitake paddenstoelen (10 tal)
  • 5 tal koolbladeren naar keuze (palmkool, chinese kool, boerenkool,…)
  • 3 knollen naar keuze (koolrabi, venkel, raap, biet, knolselder)
  • 3 uien
  • 5 wortels (of wortelgewas) dus daikon, rammenas, pastinaak,…. kunnen ook
  • 500 gram (gerookte) tofu (30 Ć  50 gram pp)
  • Bladgroenten of scheutjes (kervel, rucola, postelein, zeemelde, raapsteeltjes, spinazie) (om af te werken)
  • Shoyu (sojasaus) eventueel
  • +-8cm gember
  • Zout
  • Sesamolie