Zilte Scheldetuin

Julie en Lena, de twee trekkers van de Zilte Scheldetuin, zijn beiden liefhebbers van koken met zeewieren en zilte kruiden. Wist je dat je algen, wieren en zilte kruiden om op te eten gewoon bij ons vindt, aan de oevers van de Schelde?

Om het grote publiek kennis te laten maken met de diversiteit van onze gewassen en warm te maken voor koken met zilte kruiden en wieren van bij ons, richtten Julie & Lena in samenwerking met Stormkop hun eigen Zilte Scheldetuin in.

In een van de droogdokken op het Antwerpse eilandje bouwde Borderline Collectief een pracht van een installatie waarin de zilte kruiden groeien en bloeien. Ze worden bewaterd met het brakke Scheldewater dat door de sluispoorten van het droogdok spettert en sijpelt – een idyllische plek waar je tegelijkertijd de mouwen opstroopt, tot rust komt én heel wat bijleert over de diversiteit aan planten en kruiden van hier.

Wat zijn zilte kruiden

Zilte kruiden gedijen in brak water: een mengeling van zoet en zout water. Doordat Antwerpen aan de oevers van de Schelde ligt, waarin zoet en zout water elkaar vinden, gedijen hier dus ook heel wat zilte kruiden uitstekend. Die passen perfect op ons bord – als zoutvervangers, of om je gerechten een overheerlijke, diepere smaak te geven.

Welke kruiden staan in de Zilte Scheldetuin?

We telen een mengeling van halofyten: kruiden die zout water nódig hebben, zoals lamsoor en zeekraal – en zouttolerante planten: planten die het gezouten water kunnen verdragen, zoals tomaten, knolgewassen of kolen. Door de stress van het zout maken de tomaten meer suikers aan. Daardoor zijn ze wat kleiner, maar hun smaak is eens zo intens. De gewassen uit de tuin worden niet geconsumeerd, het is slechts een demonstratietuin.

We hopen in de toekomst ook een zeewierinstallatie te kunnen voorzien in de Zilte Scheldetuin, zodat we ook onze eigen wieren kunnen telen. Daarvoor hebben we van de stad eerst meer zekerheid nodig, dat we op de Droogdokkensite zullen kunnen blijven. Hopelijk gauw meer nieuws!

Wil je een handje komen helpen in de Zilte Scheldetuin, samenwerken, een event organiseren of eens komen kijken? Neem dan gerust contact op via ziltescheldetuin@stormkop.be