Over ons

WAT WE DOEN

Op ons Veld gaan we voor ecologisch geteelde groenten, kruiden en eetbare bloemen die zonder chemische bestrijdingsmiddelen of meststoffen op een manuele en eerlijke manier worden geplant, verzorgd en geoogst. We kiezen uiteenlopende genetische variëteiten uit, want diversiteit is troef voor onze bodem én voor ons.

Zin gekregen in een groentenpakket? Neem contact op via info@ziltenzoet.be

Gezond

De seizoensgroenten- en kruidenpakketten die we wekelijks samenstellen zijn kraakvers en bevatten kruiden, zilte kruiden en eetbare bloemen. De wilde planten hebben bovendien vaak geneeskrachtige eigenschappen.

Ecologisch

Biodiversiteit is ons stokpaardje. We gaan met respect voor de bodem te werk, we gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen of meststoffen en met onze manuele technieken genezen we de bodem zelfs. We manipuleren de natuur niet, integendeel, we werken met haar mee.

We passen permacultuurprincipes toe, waarin we rekening houden met ons complexe ecosysteem. We hebben een No Dig-tuin. We graven niet meer in de bodem, maar werken op de bodem. Zo stimuleren we het bodemleven en houden we de aanwezige nutriënten beter vast. Bovendien komt er met onze werkwijze minder koolstof vrij.

We maken gebruik van regenwater en van een waterbesparend druppelirrigatiesysteem. 

Om onze groenten tot bij onze klanten te krijgen, gebruiken we zo veel mogelijk ecologische en composteerbare verpakkingen, zo min mogelijk plastiek en het plastiek dat we wel gebruiken, voor de bloemetjes of bladgewassen bijvoorbeeld, hergebruiken we zoveel als mogelijk. Je wil je groenten zo lang mogelijk bewaren? Ze op of in een vochtige keukendoek leggen doet wonderen.

Korte Keten

Lokaal en recht van het veld, met weinig kilometers op je bord. Alles wordt de dag zelf geoogst. Het zijn één voor één verse producten van een kleinschalige boerderij. 

Sociaal

Iedereen is welkom op ons Veld om te leren tuinieren.

Onderzoek

Onze Zilte Scheldetuin is best uniek. Het is een historisch industiële site. Daarom deden we onderzoek samen met de Universiteit Antwerpen. Zij namen stalen af van de bodem en het water om te kijken hoe het met Droogdokkentuin is gesteld. De resultaten geven een beeld van de opname van metalen. Consumptie is mogelijk maar we moeten constant monitoren. We hebben ook de PFAS gemeten en deze waardes liggen hoog. We kiezen er daarom voor om de zilte kruiden niet meer te verkopen. Monitoring is een tijdsrovende zaak en weegt niet op tegen de verkoop uit de demotuin. Ons Veld in Melsele is PFAS vrij bevonden na een onafhankelijk onderzoek.  

Christiane tijdens een rondleiding

WIE WE ZIJN

Julie Van Overmeiren is milieuwetenschapper met een hart voor landbouw én voor zilte gewassen.

Op een bepaald moment zochten Julie, Christiane en Laura een grond om op te werken, dé uitdaging voor elke boer, en vonden een veld in Melsele.

Allemaal willen ze met Zilt & Zoet alle genetische variëteiten van groenten en kruiden tonen, hun klanten inspireren, sensibiliseren en de bodem genezen.

Vrijwilligers

Zilt & Zoet zou niet kunnen bestaan zonder een fantastisch team aan vrijwilligers:

Onze vrijwilligers:

Zilt & Zoet zou niet kunnen bestaan zonder een fantastisch team aan vrijwilligers:

Christiane

Christiane is de mama van Julie. Ze werkt al jarenlang als vrijwilliger bij bioboer Busschots en heeft heel veel inzicht in het biologisch telen van groenten. Ze is een drijvende kracht en zorgt elke middag voor een heerlijke lunch.

Melodie

Melodie is de nieuwe kracht in het bedrijf. Ze zal stage lopen en bij ons komen werken om zo de boerenstiel te leren. Leren door te doen!

Jef

Met Borderline Collectief bouwde Jef twee installaties in ons Dok. Hij houdt van plantjes en van medeoprichter Julie.

Vicky

Vicky houdt enorm van koken en met heel veel passie verzorgt ze de bloemen op het veld.

Valerie

Valerie kan heerlijk koken. Deze duurzame voedingsexperte en professionele workshopbegeleider staat in voor onze smaakateliers. Haar bedrijfje NurTur Food ontwikkelt enkele van onze recepten.

Irene

Powerlady Irene is sportcoach, ze leert ons bewust zijn van ons lichaam tijdens het stevige veldwerk. Zelf is ze altijd op zoeken naar nieuwe ervaringen en uitdagingen. Ze is onze voorzitter omdat ze ons altijd verse ideeën geeft.

Ange

Ange leeft naar haar idealen en wil verder in de medicinale kruidenwereld. Een boeiende uitwisseling.

Ria

Met vijf kinderen kan Ria alle drukte aan. In de tuin levert Ria het fijne werk, ze haalt plezier uit detail.

Daniela

Daniela brengt mensen samen, dat brengt Zilt en Zoet tot een ander niveau. Ze volgt een opleiding tot herborist en leert ons heel wat over de geneeskundige krachten van planten en kruiden. De praktijk doet ze op, op ons veld in Melsele.

Laura

Laura is eigenaar van bevriende bar Perruche en medeoprichter van Zilt & Zoet. Zij is een verdienstelijke promolady achter Zilt & Zoet.

Sandra

Diane