Tijm

Thymus vulgaris L.

Bereiding

Rauw, bereidingen en in marinades.

Iedereen gebruikt tijm in de keuken. We eten de kleine blaadjes. De steeltjes doen we gewoon mee in de stoofschotel maar vissen die er achteraf weer uit voor consumptie. Een tijmthee is onze favoriet in de winter.

Tijm is niet enkel lekker, het is ook erg geneeskrachtig. Dankzij de vele etherische oliën (voornamelijk thymol en carvacrol) werkt het kruid ontsmettend op de keel en luchtwegen. Het verzacht verkoudheden, griep, keelpijn en hoest. Het kruid verhoogt de algemene weerstand en wordt daarom wel eens ‘het antibioticum van het arme volk’ genoemd. Tijm is bovendien een tonicum voor de zenuwen: de etherische oliën stimuleren het centrale zenuwstelsel en helpen zo bij vermoeidheid, herstel na ziekte, lusteloosheid en moeilijke concentratie.

Gebruik het kruid echter niet overmatig: dit kan de werking van de schildklier ontregelen. Beperk je bij zwangerschap enkel tot culinair gebruik.

 

Ter inspiratie:
enkele van onze recepten met Tijm