Takanazuke van mosterdblad (of raapsteeltjes, radijsloof, mizuna of een combinatie van):

  1. Snijd het loof in dunne repen van max 1cm.
  2. Leg samen met het zout in een kom, plaats er een bordje op met een gewicht zodat het vocht onttrokken wordt. Laat minstens een uurtje staan.
  3. Spoel de groenten vervolgens overvloedig om het zout te verwijderen. Knijp ze uit in een neteldoek om zo veel mogelijk vocht eruit te krijgen. Trek de slierten uit elkaar en plaats ze in een gesteriliseerde bokaal.
  4. Verwarm de rijstazijn samen met de suiker, chilivlokken en look tot aan het kookpunt tot de suiker volledig opgelost is.
  5. Giet over de groenten en roer voorzichtig door met een vork zodat elke sliert volledig omgeven wordt door het mengsel. Sluit de pot af en zet minstens 24 uur op een koele plaats.
  6. Bestrooi voor gebruik met sesamzaadjes.
  7. Lekker bij rijst of sashimi…

Het is zeker 1 maand houdbaar.

Ingrediƫnten

  • 150 gram mosterdblad (of alternatief)
  • 1 eetlepels zout
  • 125 ml rijstazijn
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 theelepel chilivlokken
  • 1 teentje look