Fris Lentesoepje:

  1. Breng ongeveer 250 ml water aan de kook en overgiet de gedroogde shiitakes, ze mogen minstens 20 min weken.
  2. Schil de gemberwortel en snijd in plakken, snijd 2 plakjes van een citroen en de selder in blokjes.
  3. Neem een kookpot en vul deze met 1l water, breng aan de kook.
  4. Voeg het zout, de gemberplakjes, het kruidentuiltje, selder, citroenschijfjes en zeewier erbij, laat rustig koken.
  5. Snijd intussen de lente-uitjes fijn, de plakjes citroen en de radijsjes in 4 (bewaar het loof).
  6. Neem de shiitakes uit het weekvocht. Verwijder de harde steel en snijd de champignons in schijfjes. Doe de shiitakes en het weekvocht bij de soep.
  7. Ook de radijsjes kan je nu toevoegen en laat ze een 3tal minuten mee garen.
  8. Zet het vuur af en laat de soep even rusten. Miso kan je best net voor het serveren naar smaak toevoegen in je kommetje. Werk af met veel lente-uitjes.

Ingrediënten:

  • 1l water
  • Miso pasta (bij voorkeur ongepasteuriseerde naar keuze Gerstmiso Mugimiso bv)
  • 5cm gedroogd stevig zeewier (bv wakame, kelp/kombu)
  • 4 (gedroogde) shiitakes
  • 1 tl zout
  • 3 cm verse gember
  • 1 bussel radijzen
  • 2 stevige stengels selder
  • 2 schijfjes citroen
  • 2 lente-uitjes
  • kruidentuiltje (tijm+laurier samengebonden)