- Breng ongeveer 250 ml water aan de kook en overgiet de gedroogde shiitakes, ze mogen minstens 20 min weken.
- Schil de gemberwortel en snijd in plakken, snijd 2 plakjes van een citroen en de selder in blokjes.
- Neem een kookpot en vul deze met 1l water, breng aan de kook.
- Voeg het zout, de gemberplakjes, het kruidentuiltje, selder, citroenschijfjes en zeewier erbij, laat rustig koken.
- Snijd intussen de lente-uitjes fijn, de plakjes citroen en de radijsjes in 4 (bewaar het loof).
- Neem de shiitakes uit het weekvocht. Verwijder de harde steel en snijd de champignons in schijfjes. Doe de shiitakes en het weekvocht bij de soep.
- Ook de radijsjes kan je nu toevoegen en laat ze een 3tal minuten mee garen.
- Zet het vuur af en laat de soep even rusten. Miso kan je best net voor het serveren naar smaak toevoegen in je kommetje. Werk af met veel lente-uitjes.
Ingrediënten:
- 1l water
- Miso pasta (bij voorkeur ongepasteuriseerde naar keuze Gerstmiso Mugimiso bv)
- 5cm gedroogd stevig zeewier (bv wakame, kelp/kombu)
- 4 (gedroogde) shiitakes
- 1 tl zout
- 3 cm verse gember
- 1 bussel radijzen
- 2 stevige stengels selder
- 2 schijfjes citroen
- 2 lente-uitjes
- kruidentuiltje (tijm+laurier samengebonden)