Salie

Salvia officinalis L.

Rauw en bereidingen

We hebben een selectie aan salies in ons aanbod omdat de bloemetjes eetbaar zijn én heerlijk ruiken. Samen met de blaadjes worden ze al eeuwenlang ingezet als ‘wondermiddel’ en zelfs heilig kruid.

Salie past uitstekend bij pompoen, aardpeer en courgette en werkt goed als je het laat meegaren met je gerecht. Ook een saliethee is heerlijk. Maar let op: door de aanwezigheid van de etherische olie thujon kan salie toxisch zijn. Neem daarom niet te veel en niet elke dag salie in.  Beperk je bij zwangerschap enkel tot culinair gebruik.

Door de etherische oliën (vnml. ketonen) werkt het zweetremmend. Het kruid werkt ook sterk op de slijmvliezen van mond, keel, maag en darmen dankzij de looistoffen. Het kan daarom gebruikt worden om griep en verkoudheden te voorkomen en bij bronchitis, keelpijn, ontstekingen in de mond en maag- en slokdarmontstekingen. Salie is ook een ‘vrouwenkruid’ en verzacht menstruatie- en overgangsklachten. Het heeft een zachte oestrogene werking bij een tekort aan oestrogeen en regelt zo het hormonaal evenwicht bij de vrouw.