Gewone Vlier

Sambucus Nigra l.

Rauw, gefrituurd of in siropen

De culinaire mogelijkheden met deze prachtige bloesems zijn eindeloos: vlierbloesem kan gebruikt worden voor een heerlijke siroop, thee, ijsthee, azijn, confituur, pannenkoekjes, koekjes, cake, sorbet, limonade, champagne, wijn, gin, bier, enz.

De bloesems was je niet, want het gele stuifmeel op de bloesems geeft de lekkere smaak en zorgt voor de bubbelvorming in vlierbloesemlimonade en -champagne: het stuifmeel zet immers de gisting in gang. 

Vlierbloesems (en ook de bessen, te oogsten in oktober/november) stimuleren zweten, bouwen de weerstand op en strijden actief tegen bacteriën, virussen en infecties. Vlierbloesem-tinctuur, -thee en -siroop kunnen griep voorkomen, de symptomen ervan verminderen en de ziekteduur met de helft inkorten. De bloesems hebben deze bacterie- en virusremmende werking ook bij andere infecties in ons lichaam, bv. bij verkoudheden, keelontstekingen of bronchitis.

De medicinale eigenschappen van de bloesems zijn voornamelijk te danken aan flavonoïden, looistoffen, slijmstoffen, triterpenen en etherische oliën.